BOLOGNESE

Lite kort om Bolognese

Bakgrund:
Bolognese var känd redan under romartiden och utgjorde under hela eran uppskattade gåvor mellan dignitärer. Bankmagnaten Cosimo de Medici sägs ha skänkt inte mindre än åtta Bolognese till lika många adelsmän i Bryssel.

Den forsta bolognesen i Sverige registrerades 1988. I Sverige delar bolognesen rasklubb (BBHC) med rasen bichon havanais. Rasen är tämligen sällsynt och ett litet antal uppfödare arbetar för att rasen inte helt ska dö ut.

Hunden fäller inte hår, men måste borstas regelbudet. Att hunden inte fäller beror inte på att håret inte lossnar, utan på att lösa strån samlas i den befintliga pälsen. Om man inte borstar så får hunden stora tovor som är väldigt besvärliga och plågsamma för hunden att reda ut. Hunden badas vid behov, varje/varannan vecka.


Bolognese är en liten, substansfull och kompakt med lång, fluffig och rent vit päls. Bolognesen ska vara trofast, mycket klok och måttligt aktiv. Den ska vara påhittig, lättlärd och mycket tillgiven sin ägare och dennes bekantskapskret

Bolognesen har stora, mörkt ockrafärgade ögon och svart nos/trampdynor. Klorna är svarta eller skärt genomskinliga.

De flesta bolognesevalpar har s.k. valpfläckar, stora ljust bruna fläckar på öron, huvud, rygg etc. dessa försvinner oftast under det första året.

Storlek
Mankhöjden ska vara 27-30 cm hos hanhundar och 25-28 cm hos tikar. 

Bolognesen är en relativt frisk ras i allmänhet.