BICHON HAVANAISE

 

Bichon Havanaise

anses ha kommit till Kuba från Teneriffa som var den främsta utskeppningshamnen för handel mellan Spanien och Italien och Kuba. Förhistorien är gemensam med bichon frisé. På Kuba var rasen populär hos aristokratin. Efter den kubanska revolutionen tog överklassen hundar med till USA där en restaurering inleddes under början av 1970-talet. Alla havaneser som finns i världen idag härstammar från elva hundar. Till Sverige kom rasen 1988, och har snabbt ökat i popularitet och är nu en av de populäraste hundraserna.

Egenskaper

Pälsen anses gynnsam för pälsdjursallergiker. Trots detta kan man egentligen inte tala om att rasen är "allergifri",möjligen att sannolikheten för allergisk reaktion är lägre än för flertalet hundraser.

Bichon Havanais räknas som en "småhund". Den är en av de tre raser som lever längst i Sverige (ungefär 10 till 15 år). Havaneser lämpar sig väl som sällskapshundar. De har ett måttligt rörelsebehov och är lättdresserade, och uppskattar därför agility-träning. De klarar också spårning. Det finns till och med exempel på havaneser som klarat jaktprov för rådjur. Havaneser har använts förr som sängvärmare hos fint folk, eftersom de trivs i värme, och de har även använts som cirkushundar.